Szilárd ételek bevezetési sorrendje, hozzátáplálás

Elválasztás utáni bevezetési sorrend, hozzátáplálás:  

Az alábbiakban található  sorrend természetesen csak egy javaslat. Mindenki saját és gyermeke ízlésének és fejlődési ütemének megfelelően vezesse be az ételeket! Ha elsőre valamelyikkel nem érünk el sikert, tegyük félre, és néhány hét elteltével próbálkozzunk újra.

 

6 hónapos kortól: alma, őszibarack, burgonya, édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla gabonapelyhek (rizs, kukorica, alapvetően a gluténmentes gabonafélék) A normál burgonyával kapcsolatban feltétlenül olvassátok el az oldal alján található “Fontos” figyelmeztetést!

7 hónapos kortól: paradicsom, banán, körte, narancs, gesztenye, citrom cukkini, saláta (főzeléknek), brokkoli, fehérrépa, paszternák, spárga, tök, uborka sütve vagy főzve, passzírozott zöldborsó (héj nélkül) csirke, pulyka 1 kávéskanál étolaj/1 dl főzelék petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma

 

8-9 hónapos kortól: szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye, meggy zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka vörös- és fokhagyma (főzve vagy sütve) marha, sertés, csirkemáj max. heti egyszer kefir, natúr joghurt, túró, sajt kis mennyiségben árpapehely, rozspehely, búzapehely bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán

10-11 hónapos kortól: káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold max. heti egyszer spenót vagy sóska főtt tojássárgája heti 1-2 alkalommal

12 hónapos kortól: uborka nyersen vagy savanyítva, retek, hagyma nyersen lencse, sárgaborsó, felesborsó, bab, paprika hal tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, juhtúró, juhsajt teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina méz, tojásfehérje, mandula, mogyoró, napraforgómag, tökmag (csak darálva!) gyógynövényteák, gyümölcsteák

18 hónapos kortól: kivi, ribiszke, szeder, egres, csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca, déligyümölcsök

 

 

Feketelista: (2 éves korig lehetőleg ne adjuk) cukor, babapiskóta, keksz, ropi, chips, csoki, cukorkák, tartósítószert, mesterséges színezéket, aromát, édesítőszert tartalmazó bármilyen étel, felvágottak, virsli, májkrém, szalonna, kolbász, füstölt húsok, zsír, velő, pacal, köröm, kóla és egyéb szénsavas üdítők.

Fontos: Lehetőleg a nyersen adott gyümölcs és zöldségfélékből, különösen a déligyümölcsök esetén BIO-t vásároljatok, mert elég erős vegyszerekkel kezelik ezeket. Különösen lényeges ez a banán esetében, amelyet viszonylag korán bevezethetünk, de vegyszeres kezelése miatt nem javasolnám. a nem BIO változatát.
A Wikipédiából idéztük az alábbi részletet. A burgonya vásárlásakor és felhasználásakor feltétlenül vegyétek figyelembe! Az édesburgonya csak nevében burgonya, de teljesen más családba tartozik, így rá nem vonatkozik a figyelmeztetés. A burgonya érett gumói csak 0,002-0,01% szolanint tartalmaznak, ez a mennyiség az emberre és az állatokra veszélytelen. Az éretlen vagy az öreg, kicsírázott gumókban már 0,06% is lehet a mérgező alkaloidból, a csírában pedig ennél egy nagyságrenddel több is, tehát az ilyen burgonya már mérgező is lehet.Mivel a szolanin főként a felszín közelében koncentrálódik, a zöld héjú vagy kicsírázott gumókat a főzés előtt vastagon meg kell hámozni, és sok vízben kell főzni, hogy a mérgező anyag kioldódjon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.